Burgemeester Dijksma opent jubileumjaar scouting Salwega

De burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, heeft zaterdag 25 september het 111-jarig jubileumjaar van Scouting Salwega geopend. Op de dag kwamen zo’n 250 jeugdleden met ouders en vrijwilligers bijeen voor een feestelijke dag. Scouting Salwega is een van de oudste scoutinggroepen van Nederland. 

Het 110-jarig jubileum kon vanwege Corona helaas niet gevierd worden, maar met ‘het Salfestival’ heeft Salwega het begin ingeluid van de 111e verjaardag. Na de opening door Sharon Dijksma waren er meer dan 35 activiteiten en workshops georganiseerd voor de kinderen en ouders. Voorzitter Gerrit Jan van Barneveld: “Ik heb alleen maar blije mensen gezien. Ook de burgemeester merkte die blijdschap op en vertelde dat ze dit heerlijk vond om te zien na de afgelopen 1,5 jaar waarin veel kinderen vooral thuis zaten.” 

Scouting Salwega vanaf 1911 

In 1910 en 1911 starten verschillende ‘padvinders‘ organisaties in Nederland. In Utrecht werd op 9 mei 1911 de Afdeling Utrecht opgericht, die snel uitgroeide tot 4 troepen. De huidige Salwega troep was toen al Troep 2 en bestond uit louter jongens tussen 12 en 17 jaar. De groene das die nu nog gedragen wordt, droegen de jongens toen al. In 1914 werd een welpenhorde opgericht en in 1919 de stam onder de naam ‘De Zwervers’.
In 1921 werd, naar aanleiding van een spannend kampvuurverhaal als motto de uitspraak van de zeeheld Tromp ”t Sal al’evel wel gaen” gehanteerd. Vanaf 1934 wordt dat de Salwegagroep. 

Dit jaar worden er nog verschillende andere jubileumactiviteiten georganiseerd. Zo volgen er nog speltakfeesten, een reünie voor alle oud-leden en mogen met Pinksteren ook de ouders mee op het ‘Ouder-Scout weekend’. Het feestelijke seizoen wordt komende zomer afgesloten met een zomerkamp met de hele vereniging.