Scoutingwedstrijden

< terug

Regio Scoutingwedstrijden

De Regionale en Landelijke Scouting Wedstrijden (RSW/ LSW) vormen jaarlijks het grootste terugkerende evenement voor leeftijdscategorie: “scouts”. De Scoutingwedstrijden bieden scouts één keer per jaar de gelegenheid een sportieve wedstrijd met elkaar aan te gaan en een hoop lol te maken. Er doen jaarlijks zo’n 10.000 scouts mee aan de wedstrijden en dat is ongeveer een kwart van alle scouts in Nederland. Tijdens de LSW (in het Pinksterweekend) strijden de winnaars van de regionale wedstrijden (ongeveer 100 ploegen) om de titel: “Beste ploeg van Nederland”.

Alle Scoutinggroepen uit de Regio Drie Rivieren mogen hun beste scouts sturen naar de  Regionale Scouting Wedstrijden (RSW). Iedere groep beslist zelf wie er deelnemen aan de RSW. De hoofdprijs voor het winnen van de RSW is de deelname aan de landelijke Scouting Wedstrijden (LSW). De RSW is voor alle scouts!! Dit klinkt allemaal heel spannend maar de RSW kan je op 2 manieren beleven. Je kan natuurlijk gaan voor de wedstrijd en dat is allemaal heel spannend, maar je kan ook gaan voor een gaaf scoutskamp. Er is in alle opzichte begeleiding aanwezig, dus ook deelnemers die nog niet zoveel scoutingervaring hebben kunnen gewoon meedoen! De sfeer is erg gezellig en ontspannen, dus gewoon een kamp welke je niet mag missen!

De Regionale Scouting Wedstrijden zijn in april.

Voor meer informatie kijk je op de kalender van deze site of op Facebook bij evenementen. Of neem contact op met activiteiten@scouting-utrecht.nl.

Regionale scouting-wedstrijden en de Kardinaal de Jong groep badge

Om de herinnering aan Scouting Kardinaal de Jong groep levend te houden ontvangt het winnene team van de Regionale Scoutingwestrijden sinds 2006 de speciale ‘Kardinaal de Jong groep badge’. De drie beste teams ontvangen van het ‘Fonds Scouting Kardinaal de Jong groep’ een tegoedbon bij de ScoutShop. De Regio heeft het beheer van het fonds – ter nagedachtenis van de – Kardinaal de Jong groep uit Utrecht.

Deze groep heeft in 2003 haar werkzaamheden beëindigd. Nadat de gemeente Utrecht de subsidie heeft terugontvangen beschikte de stichting nog over een bescheiden vermogen. Dat vermogen wilden de overgebleven bestuurders graag gebruiken om de gedachten aan de Kardinaal de Jong groep levend te houden. De groep had een bijzondere band met de Regionale Scoutingwestrijden. Daarom wilden zij de winnaars van deze wedstrijden een extra prijs geven. De winnaars van de eerste prijs ontvangen een exclusieve badge: de Kardinaal de Jong Scoutingwedstrijden prijs. De drie beste teams ontvangen van het ‘Fonds Scouting Kardinaal de Jong groep’ een tegoedbon bij de ScoutShop. Het geld houdt daarmee een scouting bestemming.
Het fonds heeft voldoende vermogen om dat doel voor 25 jaar te realiseren. De Regio heeft het beheer van het fonds. Dat wil zeggen in stand houden van de stichting, beheer van de gelden, publiciteit geven aan de prijs, streven naar het uitreiken van de prijzen aan de winnaars van de Regionale Scoutingwedstrijden en via de Regioraad verantwoording geven over de besteding daarvan. Het beheer is voor de Regio kostenneutraal. Het fonds bestaat zolang het vermogen dat toelaat.

Fonds Kardinaal de Jong groep

Landelijke Scoutingwedstrijden

Elk jaar tijdens het Pinksterweekend vinden de Landelijke Scouting Wedstrijden (LSW) plaats. In Baarn verzamelen zich honderden scouts uit heel Nederland om te strijden voor de titel: ‘Beste Scoutinggroep van Nederland’.

Deelnemen aan de LSW kan niet zomaar: scouts kunnen zich plaatsen voor deze wedstrijden tijdens voorrondes: de Regionale Scoutingwedstrijden. Duizenden scouts uit heel Nederland in de leeftijd van 11 tot 15 jaar doen hieraan mee. De beste scouts mogen vervolgens hun regio vertegenwoordigen op de LSW.

Ze worden tijdens dit Pinksterweekend op de proef gesteld; hun Scoutingvaardigheden worden getoetst. Ze bouwen zelf hun kampterrein op, weten met kaart, kompas en GPS om te gaan, gaan (heerlijk) koken, kennen de basis van EHBO, goed samenwerken met hun ploeg en andere scouts, en maken voornamelijk ook met z’n allen veel plezier!
Maar alleen de beste ploeg kan winnen!

Scouting Abcoude is winnaar in 2019!