Vertrouwenspersoon

< terug

Scouting wil een veilige omgeving zijn voor jeugdleden én vrijwilligers. Maar waar kan je heen als je het gevoel hebt dat iets níet pluis is en je dat in vertrouwen wilt bespreken? Dan ga je naar de vertrouwenspersoon.

Als vertrouwenspersoon op regionaal niveau ben je de veilige plek voor regionale vrijwilligers en voor vrijwilligers in groepen als daar geen vertrouwenspersoon is.

Je bezigheden

Een vertrouwenspersoon heeft als doel dat de hulpzoeker rondom grensoverschrijdend gedrag (dat kan van alles zijn) zich ondersteund weet in diens volgende stappen. Je zorgt ervoor dat je zichtbaar en benaderbaar bent. De vrijwilliger weet dat ze bij jou (en je collega vertrouwenspersoon) veilig hun verhaal kunnen vertellen. Je blijft op de hoogte van de ontwikkelingen binnen procedures rondom sociale veiligheid die je kunt aanbieden en je denkt mee in het netwerk sociale veiligheid. Als regionale vertrouwenspersoon ben je daarnaast sparringpartner/ondersteuner voor andere vertrouwenspersonen in de vereniging en borg je het beleid en de werkwijze. 

Je bagage

Je bent adviseur (geven gedegen advies vanuit je expertise zodat een hulpzoeker zich gehoord voelt en weet wat hij / zij kan doen), ondersteuner (luisterend oor, procedures na meldingen verlopen soepel doordat de hulpzoekers goed ondersteund worden) en procesbewaker (vooraf overeengekomen afspraken en processen worden goed nagekomen). Je hebt al wat kennis van procedures op dit vlak en liefst ook ervaring met de functie vertrouwenspersoon. In Veilige Handen is bij jou een bekende term. Je straalt senioriteit uit, bent integer, zelfsturend en uiteraard een scout van onbesproken gedrag.

Je beloning

Je levert een waardevolle bijdrage aan het totale pakket van tools en maatregelen waarmee zowel jeugdleden als vrijwilligers in een veilige omgeving kunnen spelen en werken. Je vergroot je inzicht in de totale organisatie van Scouting Nederland en krijgt een paar fijne collega’s binnen sociale veiligheid.

Aanmelden en informatie

Als je denkt dat dit een mooie kans voor je is, horen we graag van je. Dat kan door het schrijven van een mail en deze te sturen aan de voorzitter, voorzitter@scouting-utrecht.nl.